Senior paard verzwakt of voelt het zich verdrietig?

Een leeftijd wanneer je een paard ‘oud’ noemt bestaat er niet echt. Zo kan je paard al ‘oud’ zijn wanneer het 13 is, een ander paard van 19 kan dan nog zo actief als een veulentje zijn. Je kunt dit het beste zelf beoordelen, jij kent je paard tenslotte het beste. Ik mocht al eens een Bach Bloesem Mix maken voor een merrie van 29 jaar die haar zoon verloor op 26 jarige leeftijd. Moeder treurde zo hevig om het heengaan van haar geliefde zoon: ze at niet meer en stond er maar wat lusteloos bij. Voor moeder mocht ik een Bach Bloesem Mix op maat maken voor het verwerken van het verdriet, verzachten van het gemis en weer wat leven inblazen. De eigenares mailde naderhand dat moeder weer at en al dartelt ze niet meer als een veulentje in de wei, ze zat duidelijk beter in haar vel.

Hieronder nog wat natuurlijke tips voor senior. Mocht je ook graag een Bach Bloesem Mix op maat wensen voor je paard, ben ik jullie graag van dienst. 

 

Veranderingen

Naarmate een paard ouder begint te worden,  zijn er steeds meer uitdagingen die je te wachten zullen staan. Zo zal het al sneller behoefte hebben aan bepaalde vitaminen en mineralen om op kracht te blijven. Je kan dit herkennen bij je paard wanneer het zich goed voelt, voldoende eet en het er gezond uit ziet.
Een ouder wordend paard kan soms een wat minder fitte uitstraling hebben, wat langer doen over de verharing en wat sneller moe zijn. Eén van de meest voorkomende oorzaken hiervan is een minder goed functionerende spijsvertering. Bij het ouder worden kan de opname-capaciteit van eiwitten, kalk, fosfor en bepaalde B-vitaminen verminderen. Oudere paarden hebben dan vaak baat bij een aanvulling van vitaminen en mineralen. Bovendien is het juist bij oudere paarden belangrijk dat ze kruiden krijgen die de spijsvertering stimuleren. Voor het behoud van een goede spijsvertering, goede bloedsomloop en een optimale weerstand, kun je het eetpatroon aanvullen met appel azijn of kruiden zoals knoflook, paardenbloem, kleefkruid of brandnetel.

 

Vermoeid, verzwakt of ... 

De meeste paarden vallen zowel in het voor- als najaar een beetje terug qua conditie. Dit valt te merken bij de meesten: infecties, slecht verharen en een verminderde werklust zijn hier een aantal voorbeelden van. Juist met deze symptomen is het belangrijk om je paard te steunen. Meestal ligt het probleem bij het darmstelsel. In deze tijd kan je je paard het best extra supplementen geven. Deze hulpmiddelen in combinatie met een regelmatig bezoekje aan de dieren- of veearts zorgen voor een optimale ondersteuning die jouw paard nodig heeft. Zo heeft een paard vaak gebitsproblemen die kunnen leiden tot een snelle achteruitgang van de conditie.

Zoals ik al aangaf, komt het ook vaak voor dat een paard last heeft van spanningen en stress. Het verlies van een maatje of soms zelfs een zoon of dochter, "hakt" erbij veel paarden in. Paarden zijn zeer sensitieve wezens.  Ze zijn een stuk gevoeliger dan mensen. Logisch dus dat ze soms uit balans raken door verlies of rouw.  Maar ook na inspannende wedstrijden, keuringen of een stevige galop, komt het vaak voor dat een paard oververmoeid is. Of ze nemen spanningen over uit de omgeving. Herken op tijd de signalen die je paard geeft. Ziet je paard er vermoeid uit, eet het slecht en is het sterk vermagerd (zonder medische oorzaak), lusteloos dan kan een Bachbloesem mix net even dat steuntje in de rug zijn voor het herstellen van onbalans, ter ondersteuning voor ontspanning en vitaliteit. Senior voelt zich weer beter haar gemak. 

Eigenschappen Bach Bloesem Mix Senior

  • Ondersteunt bij vermoeidheid of zwakte
  • Bij lusteloosheid
  • Bij verlies van stalmaatje of kind, verdriet, rouw
  • Bij stress
  • Bij verminderde eetlust
  • Lusteloosheid
  • Spierspanningen
  • Bij oog- of gehoorproblemen zoals blindheid of doofheid 
  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Natuurlijk supplement dat makkelijk gedoseerd kan worden

Mensen kunnen nadenken en daardoor ook het genezingsproces van de Bachbloesems soms wat tegenhouden. Paarden reageren gewoon. Zij hebben geen gedachten die hun genezingsproces kunnen belemmeren. Veel paardeneigenaren zijn dan ook verrast door het effect van de Bachbloesems bij hun paard.

Bach Bloesem Mix Senior Paard

 


Naar de blog