Menstruatieklachten?

In de middeleeuwen werden de druppeltjes die op het blad van de plant "vrouwenmantel" lagen, gezien als een belangrijk ingrediënt. Goud voor de baarmoeder als bron van genezing voor vele vrouwenkwalen zoals menstruatieklachten, verzakking van de baarmoeder, na de bevalling, stemmingswisselingen, PMS en problemen in de overgang. Verkrampingen in het lijf, sommige vrouwen voelen zelfs hun baarmoeder schommelen en ronddraaien. Emotioneel kan het symbool staan voor ronddraaiende gedachten. 

Vrouwenmantel (Alchemilla)

Alchemilla Vrouwenmantel BloesemremediesIn mijn tuin bloeit en groeit het lieflijke vrouwenmantel volop. Ik adoreer haar. Het ontvouwen van de blaadjes is ieder voorjaar, elke dag weer een openbaring. Op de mooie ronde blaadjes sprankelen in de ochtenduren kleine dauwdruppeltjes. In de middeleeuwen werden deze dauwdruppeltjes opgevangen en gebruikt als 'medicijn' voor de hierboven genoemde vrouwen problemen. Vrouwenmantel behoort tot de familie van de roosachtigen. Een prachtig plantje dat in haar bladstand en bladvorm iets "beschermends" laat zien. Dit blad, gevormd als een mantilla, een schoudermanteltje met 7 punten waarin nerven liggen als plooien, draagt 's morgens vroeg in het midden een dauwdruppel, want het spreidt zich uit als een schoteltje. De dauw werd vroeger door de alchemisten op glazen platen verzameld om haar te gebruiken bij hun alchemistisch proces. Daar komt haar naam vandaan: Alchemilla. 

Omhulling, koestering en bescherming

Alles aan vrouwenmantel zegt: omhulling, koestering, bescherming. Ze heeft dan ook helemaal het wezen van een baarmoeder. Volgens de signatuurleer moet ze daar dan ook goed voor zijn; voor de pas bevallen moeder, moeder en vrouw in de overgang of menopauze heeft vrouwenmantel een zachte uitwerking. Alchemila als geneeskruid is een groot tonicum dat inwendige wonden en zweren geneest, spieren verstevigt. 

Vrouwenmantelvrouw is niet alleen zorgzaam, ze is ook van het type "niet klagen, maar dragen". Ik herken mezelf in de beschrijving die Marjanne Huising in haar boek kruidenwijsheid schreef. Tijdens de menstruatie of overgang, luistert de vrouwenmantelvrouw niet naar pijn in haar buik of naar haar emoties. Altijd maar doorgaan, want tegen pijn kun je pijnstillers nemen of een warme kruik. Emoties worden vaak afgedaan als "ik ben ongesteld". Jezelf wegcijferen, houd je op de lange duur niet vol. Je verkrampt en komt niet aan je eigen verlangens en dromen toe. Terwijl dit zo belangrijk is! Ook achter een stoere vrouw zit een zachtere kant, een bron van intuïtie. 

Vrouwen die verlangen naar rust, maar die vaak moeilijk aan zichzelf geven. Pas als ze beseft dat ze "op", huilt of overstuur reageert, kan ze gas terugnemen om tot rust te komen. Ik ben al een tijdje in de menopauze, en soms "mis" ik mijn menstruatie. Drie weken kon ik altijd "gewoon" doorgaan. Emoties, vermoeidheid onderdrukken maar in de die ene week kwamen de emoties tevoorschijn, en hoe! Dat waren een paar dagen per maand waarvan ik vond dat ik rust mocht nemen en liet ik (eindelijk) voor mij - dé drama queen - zorgen. Emotioneel en lichamelijk had ik dat nodig; rusten, luisteren, zuiveren, opladen en weer fris aan de slag. Maar nu die dagen ontbreken, is er geen stop, geen rem. Terwijl ik eigenlijk nog meer dan vroeger, behoefte heb aan rust. Niet alleen ikzelf met al mijn rond borrelende emoties, ook mijn lichaam vraagt erom. De oerkracht, de overgave voelde ik een tijdje niet. Maar mijn buik des te meer ...

Menstruatiecyclus

Iedere vrouw zou haar menstruatiecyclus moeten volgen zodat ze uitkomt bij de oerkracht in zichzelf. Want ongesteldheid en hormoonschommelingen zijn niet een zwakte, maar juist een kracht. Belangrijk is de emoties die je voor- of tijdens je menstruatie en menopauze als zo heftig ervaart, serieus te nemen. 

Ontspanning

De boog kan niet altijd gespannen staan. Veel vrouwen nemen te weinig tijd voor hun wensen. Ze willen wel iets anders, of meer tijd vrijmaken voor ontspannen leven: lezen, schilderen, zingen, sporten. Maar dat kost hen moeite. Ontspanning zorgt voor ontlading, daar worden we gelukkig van en valt het leven niet zo zwaar. Dus dames neem je hormonen serieus: omhul je met een dekentje, zet een pot thee (van vrouwenmantel als ze bloeit), koester de stilte om je heen en de gedachten en gevoelens die zo maar in je opkomen. Het zijn jouw dauwdruppeltjes. Of je nu net moeder bent geworden, last hebt van PMS en menstruatieklachten of midden in de overgang of menopauze zit?  Allemaal hebben we onze stille momentje(s) nodig om op te laden én als je echt stil wordt, komen er meestal goede ideeën naar boven borrelen. 

Bachbloesem Mix

Op tijd ontspannen, gas terugnemen, nee kunnen zeggen en jezelf niet te kort doen. Voor het verwerken van verdriet en opruimen van oud zeer en het tot bloei laten komen van je intuïtie, volgen van je wensen. Voelen met handen en hart in plaats van intellectueel begrijpen. Bachbloesems kunnen daarin een natuurlijk, hormoonvrij steuntje in de rug zijn. 

 

Bach Bloesem Mix PMS Menstruatie

 

Bronnen: Kruidenwijsheid, Marjanne Huising en Plantenzielen Mellie Uyldert.

Let op: Tijdens de zwangerschap mag Vrouwenmantel absoluut niet gebruikt worden omdat het een te samentrekkende werking heeft.

 


Naar de blog