Bachbloesems bij restless legs? Het rusteloze benen syndroom

Rusteloze benen, ongeveer 10 % van de mensen in België en Nederland heeft er mee te maken. Vaker vrouwen dan mannen. Maar hoe krijg je zoiets en wat kun je er aan? Kunnen Bachbloesems helpen? Daarover deze blog. 

Rusteloze benen, restless legs (rss)? Wat is het?

https://www.bachbloesemmix.nl/bachbloesems-slaapproblemen-goede-nachtrustHet is de onbedwingbare behoefte om je benen te blijven bewegen. Vaak gaat het gepaard met een vervelend tintelend gevoel. Bij het rusteloze benen syndroom gaan je benen verschrikkelijk ongemakkelijk voelen als je stilzit of in bed ligt. Ook jeuk, pijn, brand, gevoelloosheid en krampen zijn mogelijk. Je hebt dan altijd de neiging om je benen te strekken of even rond te wandelen. Het syndroom kan de slaap verstoren en natuurlijk ook de nachtrust van je partner. Het syndroom duikt dus meestal op als je tot rust bent gekomen en dan vooral 's avonds en aan het begin van de nacht. Of als je veel spanningen ervaart, kunnen de klachten verergeren. Daardoor kan het ook moeilijker voor je zijn om in slaap te vallen en ook de rest van de nachtrust kan eronder lijden, aangezien de enige remedie op dat moment is de benen te bewegen. 

Rusteloze benen komt vaker voor bij ijzertekort, tijdens zwangerschap (vooral in de laatste weken) bij nierproblemen en bij neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose.

Natuurlijk behandelen?

Ga altijd eerst naar de huisarts voor een diagnose en bespreek met de huisarts de hierna genoemde mogelijke "alternatieven". Ga niet zelf dokteren. Neem je gezondheid serieus. 

  • De behandeling van rusteloze benen berust in de eerste plaats op leefstijlveranderingen. Voldoende beweging onderdrukt de symptomen, maar te zware inspanningen hebben het tegengestelde effect
  • Massages of een warm bad ontspannen de beenspieren en verbeteren de bloedstroom
  • Een aantal zaken vermijd je best, zoals cafeïne, alcohol en nicotine. 
  • Sommige mensen hebben een tekort aan ijzer, waardoor ze te rode bloedlichaampjes aanmaken. Ook vitamine B2, vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12 zijn nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes

Sommige artsen schrijven ontstekingsremmers en pijnstillers voor tegen rusteloze benen. Die kunnen symptomatische verlichten geven, maar hebben ongewenste bijwerkingen of gaan op lange termijn niet meer werken. Afhankelijk van de ernst en het ongemak kun je voor natuurlijke alternatieven van pijnstillers en ontstekingsremmers kiezen.  Welke alternatieven ik kan aanbevelen? 

  • Vitamine C in hoge dosis kan de klachten verlichten
  • Extra magnesium versterkt de spieren en zenuwen
  • Voedingssupplementen met het aminozuur L-Tyrosine hebben een heilzaam effect

En Bachbloesems, helpen die ook bij rusteloze benen?

Klaproos blaadjesBachbloesems hebben ook een heilzaam effect. Heel toevallig kwam ik hier achter nadat mijn vader bachbloesems ging druppelen die zijn kleinzoon ook nam. Dat ging meer onder het mom van: laat mij die druppeltjes ook eens proberen, ik ben wel benieuwd wat het doet. Mijn vader nam de druppeltjes, niet wetende waarvoor en ik gaf precies hetzelfde flesje als ik eerder voor mijn oomzeggertje had gemaakt. Na een paar weken, vertelde mijn vader dat 'het spul' echt werkte. Verbaasd vroeg ik waar hij dan last van had? Van rusteloze benen. Hij sliep weer en 'je moeder ook' (bleek dat ze samen regelmatig 's nachts op waren). 

Met dit in gedachten heb ik voor een trouwe klant die al jaren last had van restless legs ook een flesje gemaakt. Ook zij had er veel baat bij. Sliep dieper en ervoer de tintelingen veel minder. Zowel mijn vader als de trouwe klant zijn van hun klachten af. Bachbloesems herstellen de emotionele balans. Als de balans is hersteld, heb je de druppeltjes niet meer nodig. 


Ga naar Bach Bloesem Mix Goede Nachtrust


Naar de blog